2 Ağustos 2017 Çarşamba

Elifba-8

"Kur`ân`ın sırrı Fâtiha`da; Fâtiha`nın sırrı `B`ismillâh`da; `B`ismillâh`ın sırrı da "B" harfindedir... Ben o ‘B’nin altındaki NOKTA’yım!" (Hazreti Ali)

“B”ismillah”ın başındaki “B”, harf-i cerr’dir (kendine doğru çeken-cezbeden harf) !...



Hatun: - Erkeğin olmadığı yerde kadın yok, dedin. 

Meftun: - Bir kelime oyunu ile ifade edersem, Erkek-adın... Zamanımızda bizzat kadının isminin anılmadan falan veya filan adamın hanımı veya kızı vs denildiğinde yükselen itiraz sesini duyar gibiyim lakin işin esası bu. İngilizce'de misâl "s-he" veya "wo-man" gibi... Ve bunun bildiğimiz mânâda cinsiyet tarafı olmakla birlikte bunu aşan ve varlık-oluş bahsiyle içiçe bir hakikati var. Varlık olmadan oluş olmaz ve varlık oluşla görünür ve anlaşılır. Kadın bir nevî YÜRÜYEN VARLIK'tır. Varlığın bir buudu... Güneş ve ışığı gibi. Güneş olmadan ışık olmaz ama ışık olmadan da güneş görünmez. Bağlı akıl gibi başbuğ iman olmadan olmaz ki!

Hatun: - İnsan eserinde Salih Mirzabeyoğlu'nun Adem'den Havva yaratılınca insan ikileşti dediği husus değil mi? Erkek ve kadının birliğinden İNSAN doğuyor. Ve Adem'in Havva yaratılana kadar erkek olmadığı...

Meftun: -Evlat... Doğanlar anlamında. Ve erkek kadınla "çok"a açıldı. Nikah'ın bütün ruhu da burada. Gayesi evlat olan. Tamamlanma ve tamamlama sürecinin "tamam" buudu olarak evlad.. Bütün parça ilişkisi gibi. Kolayından anlaşılır yanı bir tarafa bu meselenin çetrefil bir aslı var ki akıl önünde diz çökmek durumunda. Biz kolayından gidelim. Şimdi bu güzel hava ve manzara karşısında hiç sohbet konforunu zedeleyemem.

Hatun: -Zedelemeyelim öyle ise ama önce çayı tazeleyeyim. 

Meftun: - Ne güzel bir tabir tazelemek. İman tazelemek tabirinin, imanın olup bitmiş bir mesele değilde kesiksiz bir OLUŞ olduğunu göstermesi gibi. YÜRÜYEN İMAN... Haaa bak erkekte teslim almanın ve kadında teslim olmanın mânâsı ayrıca konuşulmaya değer. Ve fakat KİMİN ADINA teslim almak ve teslim olmak? Değil mi ama!.. Nikahın özünde "niyet" oluşu. Fakat teslim olunmaya değer erkek nerede?

Hatun: - (Gülümseyerek) Karşımda!!!...

Meftun: - İnşallah!...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anafor-1 Whatsapp Gurubu

[25/3 14:39] Abdullah Kuloğlu: Fakat ne durumda olursanız olun biz burada müfredatı adım adım takip edeceğiz. [25/3 14:39] Abdullah Ku...